İnsanların yaşamında onbinlerce yıllık, içinde avcı-toplayıcı yaşamdan tarım toplumuna geçen upuzun bir süreci de kapsayan büyük bir yaşamsal miras var. Önceleri hayatta kalmaya odaklı olan yaşam, yine belki aynı temelde olmakla beraber daha iyi bir yaşam, var olandan fazlasına, daha iyisine ve daha yenisine sahip olmak gibi düşünme şekillere evrilmiştir.
İnsanların beklentileri en başından bu yönde gelişmemiş ve değişmemiştir elbette ama bu düşünce yapısını kavrayabilen kişiler önlerindeki fırsatı; yeni tarım ürünlerini, başka coğrafyaların hayvanlarını, egzotik canlıları, başka diyarlardan gelen el yapımı ürünleri insanların yaşamına sokarak ticaret gibi bambaşka bir kavramı ortaya çıkarmışlardır. Zaman ilerledikçe, ilerleyen zamanda elde edilen alet, edevat ve makine icat etmeye dayalı beceri ile gelişim, ticareti bir şeyleri alıp satmaktan ziyade bir şeylerin üretilmesi merkezine odaklamıştır.Tarih, bu kişilere girişimci, yaptıklarına da girişimcilik demiş 1800’lü yıllarda. Ve sanayi toplumunun ortaya çıkması, girişimcilerin pazardan pay elde etmek, mevcut paylarını artırmak üzere mevcut ihtiyaçlara yeni alternatif çözümler üretme çabası bu kavramların da büyümesine, gelişmesine; toplumlara ve hatta dünyaya yön vermesine olanak sağlamıştır.
Girişimcilik: yetiştiği toplum, aile, aldığı eğitim, doğumuyla beraber getirdiği kişilik özellikleri ve hepsinin toplamı olarak gelişen kişiliğinin yansıması olarak, tüketicilerin ihtiyaçlarına etki edecek toplumsal gelişmeleri takip eden ve gelişmeleri fırsata dönüştürecek fikirler üreten girişimcinin söz konusu fikir(ler)i hayata geçirmek için yürüttüğü eylem ve kar veya zarar gibi sonuçları üstlendiği faaliyetlerin bütünüdür.
Ticari bir kazanım elde etmek üzere yapılan girişimcilik faaliyetine daha sık rastlanmakla beraber günümüzde hem toplumun geneli veya dezavantajlı kesimleri için üretilen fikirlere dayalı sosyal girişimcilik hem de girişimciliği çalışanların da özümsediği bir işletme kültürü olarak gören, yaygınlaştırmayı ve aktarmayı önemseyen işletme içi girişimcilik de bu çağın sıklıkla karşılaşılan girişimcilik türleridir.
Soru ve talepleriniz için
adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.